Mitä VPN-yhteys tarkoittaa?

Mitä VPN-yhteys tarkoittaa

Olet varmasti ainakin joskus kuullut sanan VPN, mutta tiedätkö, mitä VPN-yhteys tarkoittaa? Sen ensisijainen tarkoitus on tehdä internetin selaamisesta sinulle turvallista ja luotettavaa. Se suojelee yksityisyyttäsi netissä esimerkiksi piilottamalla IP-osoitteesi muilta käyttäjiltä. Sen avulla voit helposti suojata yhteytesi julkisissa verkoissa, jos vaikka käytät kahvilan tai lentokentän yleistä WiFi-verkkoa. VPN:stä on myös muuta hyötyä, sillä sen avulla voit vaihtaa oman virtuaalisen sijaintisi ja saada suuremman osan nettiä käyttöön kuin ilman VPN:ää.

Mitä ilmainen VPN-yhteys tarkoittaa?

Nyt kun tiedät suurin piirtein, mitä tarkoittaa VPN-yhteys, on hyvä tutustua hieman tarkemmin erilaisiin vaihtoehtoihin. VPN on saatavilla sekä ilmaiseksi että maksullisena, ja näiden palveluiden välillä on selkeitä eroja.

Ilmainen VPN-yhteys tarkoittaa sitä, että VPN:n saa ilmaiseksi käyttöönsä. Se ei kuitenkaan ole kaikkein paras vaihtoehto, sillä vaikka VPN piilottaa tietosi verkossa, palveluntarjoaja saa ne itselleen. Siksi sinun tulee aina tutustua palvelun sääntöihin tarkasti, jotta tiedät, mitä palveluntarjoaja tiedoillasi tekee.

Tärkein asia palveluntarjoajaa valitessa on tarkistaa, mistä maasta käsin se toimii. On olemassa niin sanottuja 14 Eyes -maita, jotka voivat luovuttaa käyttäjien tietoja esimerkiksi tiedustelupalvelulle. Suomi ei lukeudu tällaisten maiden joukkoon.

Miksi VPN:stä kannattaa maksaa?

Ilmainen VPN saattaa levittää käyttäjien tietoja kolmansille osapuolille, joten se ei ole paras ja tietoturvallisin vaihtoehto. Tämä johtuu siitä, että ilmaisen VPN:n pyörittäminenkin maksaa palvelun tarjoajalle rahaa, ja he tarvitsevat tuloja esimerkiksi mainostajilta.

Ilmainen VPN saattaa myös tartuttaa erilaisia haittaohjelmia käyttäjän laitteelle. Tästä johtuen on paras valita aina se tietoturvallisempi vaihtoehto, joka on melko usein maksullinen VPN-yhteys. Tällöin toiminta rahoitetaan käyttäjien maksamilla rahoilla, eikä vippaskonsteilla. Mutta kannattaa silti aina tutustua maksullisenkin palveluntarjoavat ehtoihin, jotta tiedät tarkalleen, miten tietojasi käytetään palveluntarjoajan toimesta.