Radmin VPN

Radmin VPN

Radmin VPN on venäläisen Famatechin vuonna 2016 lanseeraama virtuaalinen LAN -palvelu. Yritys itsessään tunnetaan ensisijaisesti suositusta remote control -ohjelmistostaan. Siksi nimi Radmin tulee yksinkertaisesti sanoista “Remote administrator”. Famatech kertoo, että 40% Fortune 500 -yrityksistä ja jopa miljoonat kotikäyttäjät pitävät tästä ohjelmistosta. Joten katsotaanpa, millaisesta VPN:stä on kysymys ja onko se turvallinen käyttää?

Radmin VPN pähkinänkuoressa

Teknisesti Radmin VPN ei ole samalla tavalla VPN-yhteys kuin mitä suositut palveluntarjoajat ovat tuoneet markkinoille. Kyseessä onkin enemmän niin sanottu niche-tuote ja sen avulla voi muodostaa yhteyden muihin Windows -laitteisiin ja luoda yksityisiä virtuaaliverkkoja. Siksi se sopii paremmin pelaajille tai yrityksille, joiden jäsenet tai työntekijät ovat hajallaan eri puolilla maailmaa.

Vaikka Radmin VPN on venäläisen yrityksen luoma, se on perustettu brittiläisille Neitsytsaarille. Uutinen on hyvä, koska Neitsytsaaret ei ole 14 Eyes -allianssin jäsen. 

Palveluna Radmin VPN on täysin ilmainen ja se myös lienee selitys sille, että siitä puuttuu kaikki edistyneet ominaisuudet. Se kuitenkin yhdistää sinut pelikavereihisi tai työkavereihisi ympäri maailmaa. Siksi onkin mielenkiintoinen kysymys, miksi tuotetta kutsutaan VPN:ksi, vaikka se todellisuudessa ei ole.

Nopeus

Jokaisessa VPN:ssä nopeus on varsin keskeisessä asemassa ja niiden on kyettävä säilyttämään alkuperäinen nopeus mahdollisimman hyvin raskaasta salauksesta huolimatta. Koska Radmin ei ole mikään perinteinen VPN, se ei myöskään suojaa selaamista tai mitään muutakaan Windows laitteella. Se salaa vain suorat yhteydet kahden tai useamman laitteen välillä. Se ei myöskään muuta IP-osoitetta.

Onkin huomioitava se, että Radmin VPN käyttää suojattua tunnelointia, jonka nopeus on rajattu 100 Mbps:iin. Näissä tilanteissa nopealla Wi-Fi:llä ei ole mitään merkitystä. Jos internet on hidas, niin silloin saattaa yhteydessä olla viivettä.

Radmin VPN ei vaikuta mihinkään, mikä on suojatun tunneloinnin ulkopuolella, joten ei ole mitään eroa sille selaatko saitteja netissä, pelaatko vai katsotko ohjelmia Netflixissä. Mutta toisaalta on myös huomioitava se, että et ole anonyymi tai millään tavalla suojattu.

Radmin VPN turvallisuus ja yksityisyys

Jokainen odottaa VPN:ltä sitä, että se piilottaa IP-osoitteesi, salaa liikenteesi ja ylläpitää niin sanottua nollalokia. Radmin:n kohdalla kaikki on toisin. Se ei piilota IP–osoitetta kunnolla, mutta se käyttää AES-256 -salausta. Yritys ei kuitenkaan kerro, mikä tai mitkä protokollat ovat käytössä. Se myöskin kirjaa henkilötiedot IP-osoitteesi lisäksi silloin, kun vierailet heidän virallisella sivustollaan ja käytät tätä palvelua. Käytössä ei myöskään ole Kill Switch:ä.

Tietosuojakäytännössä mainitaan Radmin VPN tallentaa verkkotunnuksen, IP-osoitteen, selaintyypin sekä käyttöjärjestelmän silloin, kun vierailet heidän verkkosivuillaan. Asiakirja mainitsee myös, että näillä tiedoilla käyttäjää ei voida tunnistaa, mikä on mielenkiintoinen väite. IP-osoitetta voidaan aina käyttää tunnistamiseen. Sitä ei dokumentissa erikseen mainita, valvooko yritys liikennettä suojatun tunneloinnin sisällä.

Famatech ei jaa käyttäjän tietoja kolmansien osapuolien kanssa ellei siihen tule laillista pyyntöä. Toisin sanoen, jos viranomaiset pyytävät tietojasi, he jakavat tietosi eteenpäin. Yritys kerää käyttäjästä sellaista tietoa, mitä se ei tarvitse, joten tästä jää hieman turvaton tunne. Toisaalta, kun lataat, asennat ja aloitat palvelun, sinun ei tarvitse antaa mitään henkilökohtaisia tietoja itsestäsi.

Millainen on Radmin VPN käytön helppous

Radmin VPN on varsin käyttäjäystävällinen myös aloittelijalle eikä siihen liity mitään monimutkaisia vaihtoehtoja. On kuitenkin muistettava se, että sen voi asentaa vain Windows -laitteille. Sitä voidaan käyttää rajoittamattomalla määrällä laitteita eikä tietenkään mitään selainlaajennuksia ole.

Asennus on varsin nopea ja vaivaton. Ja koska rekisteröintiä tai tilin luontia ei tarvitse tehdä, asennus käynnistyy “Free Download” -nappia painamalla. Tosin asennuksessa koneelle latautuu kysymättä myös Radmin Viewer, joka on etähallintatyökalu sekä paikallisille että etätietokoneille. 

Itse Radmin VPN -sovellus on varsin yksinkertainen eikä siinä ole mitään edistyneitä vaihtoehtoja. Päänäytöstä pääset laittamaan sen päälle tai pois päältä sekä pääikkuna pitää kirjaa siitä, mitä verkkoa olet äskettäin käyttänyt. Jos käytät samaa verkkoa aina, niin niiden käyttäminen on tästä johtuen huomattavasti nopeampaa. Kielivaihtoehtoja on tuettuna reilu 30 ja sieltä löytyy myös harvinaisempiakin vaihtoehtoja.

Radmin VPN asiakaspalvelu

Koska Radmin VPN on ilmainen, ei siltä myöskään voi odottaa mitään täydellistä asiakastukea. Tarjolla on kuitenkin varsin kattava tietokanta yrityksen virallisella nettisivulla. Sieltä löytyy melkoinen määrä asennus- sekä vianetsintäoppaita, joiden odotetaan ratkaisevan valtaosan ongelmistasi.

Tarjolla on myöskin lomake, jolla voi pyytää apua englanniksi, mutta varsinaista chat -ominaisuutta ei ole. Myönteistä on kuitenkin se, että heillä on Discord palvelin, jossa on paljon todella hyödyllistä tietoa. Siellä on kanava nimeltään “Tech-Support”, josta voi kysyä neuvoa tai vaihtoehtoisesti voit auttaa muita käyttäjiä. Palvelun pääkielet ovat venäjä ja englanti.

Loppupäätelmät Radmin VPN:stä

Koska Radmin VPN on siis virtuaalinen LAN-työkalu, sillä ei ole normaalien VPN:ien tarjoamia ominaisuuksia. Joten se ei poista Netflixin tai muiden suoratoistopalveluiden estoja eikä se myöskään suojaa torrent -käyttöä. Sillä ei myöskään voi suojata selaamista, joten esimerkiksi Netflixin alueelliset versioiden estoja ei voi poistaa. Sillä ei myöskään ole palvelimia, jotka muuttaisivat IP-osoitteesi. Tuote on käytössä pelkästään pelaamiseen ja yhdistämään Windows laitteita eri puolilla maailmaa.