Avast VPN

Avast VPN

Vuonna 2015 perustettu ja Tšekin tasavaltaan rekisteröity palvelu on tullut täydentämään Avast -tuoteperhettä. Virustorjuntaohjelmiston lisäksi VPN täydentää mukavasti netinkäyttäjälle tarkoitettua turvaa. Avast VPN:n nimi on virallisesti Avast SecureLine VPN, mutta käytämme siitä tuttavallisesti lyhyempää muotoa. Avast:n tuotteista osa on ilmaisia ja samoista tuotteista kehittyneemmät versiot ovat maksullisia. Millainen VPN-yhteys on markkinoille tuotu?

Avast VPN pähkinänkuoressa

Meillä kaikilla on omat intohimomme VPN:iä kohtaan ja siksi niissä on muutamia yleisiä asioita, joita on helppo vertailla. Suoratoistopalvelujen käyttäminen ja torrent -käyttö ovat mielenkiinnon kohde sekä samoin se, mitä lokeja palvelu käyttäjästä kerää tai jättää keräämättä. 

Avast VPN on kuitenkin lähtenyt suoraan hyvälle linjalle, koska hinnoittelu on varsin maltillinen eikä ole markkinoiden kalleimpia. Kun tärkein tehtävä VPN:llä on suojata yksityisyys sekä tarjota netissä selaamiseen turvallisuutta. Näissä yhtiö on onnistunut suhteellisen hyvin. Käytössä on 256 bittinen AES-salaus, vuotosuojaus DNS:lle ja IP-osoitteelle sekä Kill Switch tuomaan turvallisuutta niihin hetkiin, jos yhteys VPN:n katkeaa. Yhteysprotokollana yritys käyttää IPsec:iä tai OpenVPN UDP:tä. Eli tarjolla on hyvin tyypillinen paketti.

Suoratoisto ja torrentit

Useimmat käyttäjät odottavat palvelulta sitä, että he voivat kiertää maarajoituksia ja pääsevät katsomaan esimerkiksi Netflixin USA:n tuotantoa. Valitettavan monet suoratoistotahot pystyvät estämään VPN:n kautta tulevat yhteydet eikä Avast VPN ole tästä poikkeus. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että USA:n ja Britannian palvelimien kautta Netflixin katselu onnistuu, mutta tilanne voi muuttua milloin tahansa suuntaan tai toiseen. Siksi on aina järkevää kokeilla, mitä kautta palvelua voi käyttää. Avast on optimoinut neljä palvelinta suoratoistoa varten.

Myös torrenteille löytyy useampi optimoitu palvelin. Tällaiset P2P eli vertaisverkon palvelimet löytyvät Saksasta, Ranskasta, Alankomaista, Britanniasta, USA:sta sekä Tšekistä. Latausnopeus oli lisäksi kiitettävä ja IP-osoite onnistuneesti piilotettu, joten niiltä osin palvelu toimi juuri kuten pitääkin. Se, kuinka järkevää on latailla tekijänoikeudella suojattua materiaalia, onkin eri kysymys.

Avast VPN nopeus ja palvelimien määrä

Yritys lupaa käyttäjille melko suurta kaistanleveyttä eli jopa 2 GB sekunnissa. Lisäksi kaistaa ei lainkaan rajoiteta. Mielenkiintoista on se, että osa käyttäjistä on valittanut hitaudesta ja osa taas kehunut nopeutta. Avast VPN ehdottaa käyttöön optimaalisinta palvelinta, jolloin nopeus on kaikkein parhaimmillaan. Tosin Avast pystyy tarjoamaan myös nopeita yhteyksiä myös maapallon toiselle puolelle. Nopeus ei saa laskea varsinkaan silloin, jos suoratoistopalvelun kautta katsoo elokuvia tai jakaa isoja tiedostoja muiden käyttäjien kanssa.

Palvelimien määrä ei ole kovin suuri. Niitä on tällä hetkellä 36 maassa 58 palvelinta. Määrällisesti se ei ole mikään suuri. Sinällään palvelimien määrä ei lopulta kerro lainkaan sitä, kuinka toimivasta palvelusta on kysymys. Yksikin palvelin maassa voi olla tehokas ja luotettava, joten palvelimien määrän perusteella ei voi arvioida palvelun toimivuutta. Suomalaisille käyttäjille onkin kerrottava, että yksi palvelin on sijainniltaan Suomessa.

Asiakastuki

Asiakastuen laatuun on kiinnitetty huomiota ja Avast VPN vastaa kysymyksiin usealla eri kanavalla. Joten sinusta itsestäsi on kiinni, haluatko lähettää viestin vai soitatko mieluummin. Jos asia on kiireellinen, niin ehdottomasti silloin kannattaa tarttua luuriin ja soittaa. Jos taas kiirettä ei ole, niin silloin voi kirjoittaa viestin joko foorumille tai lähettää sähköpostia asiakaspalveluun.

Puhelimessa saatu tuki oli omaa luokkaansa ja kysymykseen tulee hyvin tarkka vastaus. He ovat myös valmiit neuvomaan sinua ratkaisussa askel askeleelta. Tukea on saatavissa usealla kielellä, mutta suomea ei ole, joten suomalaisille käyttäjille käyttökelpoinen kieli on englanti. Usein kysyttyjä kysymyksiä on suomeksi, mutta tukikeskus on englanniksi sekä muutamalla muulla kielellä.

Avast VPN hinnoittelu ja maksutavat

Monelle käyttäjälle hinnoittelu on varsin ratkaisevassa asemassa ja Avast yrityksenä on kyennyt tekemään siitä varsin kilpailukykyisen. Tilauspaketteja on useampia erilaisia ja kaikki riippuu vielä siitä, mikä on laitteen tyyppi. Android ja iOS -laitteiden hinnoittelu on jonkin verran halvempi kuin Windows tai Mac -laitteiden.

Tärkeä pointti on myös se, että Avast VPN on saatavissa ilmaiseen kokeiluun 7 päivän ajaksi. Sen lisäksi ostamiseen on liitetty myös 30 päivän tyytyväisyystakuu eli yritys tulee varsin hyvin vastaan siinä, että käyttäjän ei tarvitse heti sitoutua vuodeksi ennen kuin on kokeillut tuotetta esimerkiksi juuri kuukauden ajan. 

Maksutapoja on useita, mutta vielä ei ole mahdollista maksaa tuotetta kryptovaluutoilla. Sen sijaan maksuvälineiksi kelpaavat yleisimmät luottokortit kuten Visa, MasterCard ja Discover. Näiden lisäksi voit käyttää PayPalia, PaySafeCardia, PayU:ta tai tilisiirtoa. Kiinalaisille asiakkaille on käytössä myös AliPay.

Paketit on saatavissa vuoden, kahden tai kolmen vuoden sopimuksella. Vuoden paketti tulee kuukausihinnaltaan kaikkein kalliimmaksi, mutta yllätys on enemmänkin se, että kahden ja kolmen vuoden sopimuksilla on täysin sama kuukausihinta. Eli käytännössä kolmen vuoden sopimus ei tuo mitään erityistä lisää, mitä käyttäjänä voisi odottaa. Sopimukseen voi laittaa kunnioitettavat 10 laitetta.

Lopuksi

Vaikka yritystä pidetään luotettavana ja varsin hyvin toimivana, heidän toimintansa historiasta löytyy melko ikävä “kupru”. Vuodesta 2013 alkaen yritys keräsi sekä myi käyttäjien seurantadataa niistä kiinnostuneille yrityksille. Yritys väitti tuolloin, että datassa ei ollut mitään, mistä sen olisi voinut yhdistää käyttäjään. Mutta jos ostajayritykset olivat sellaisia kuin Google, Pepsi, Microsoft ja Yelp, tätä ei voi pitää kovin luotettavana lausuntona.